Jacuzzi en Spa onderhoud

Gepubliceerd op 12 november 2018 om 15:54

Jacuzzi onderhoud

 

Enkele belangrijke tips

Het bezit van een eigen spa geeft u uiteraard het ultieme gevoel van luxe en ontspanning.

Dagelijks een paar minuten ontspannen in een spa kan al leiden tot een productiever en gezonder leven.

Maar het bezit van een spa komt ook met verantwoordelijkheden.

U bent zelf verantwoordelijk voor de juiste installatie.

Schade veroorzaakt door een onjuist draagvlak wordt niet door de garantie gedekt.

Door uw waterkwaliteit binnen gespecificeerde limieten te houden beleeft u meer plezier aan uw spa en verhoogt u de levensduur.

Slecht wateronderhoud kan gezondheidsklachten veroorzaken en zelfs schade aan uw spa toebrengen.

 

Chloorwaarde

Breng vervolgens de chloorwaarde op peil.
Doe ongeveer 1 maal per 7 dagen een nieuwe chloortablet in de dispenser (nooit meer dan één tablet tegelijk).
Als de spa gebruikt is door meerdere personen, voeg dan bij het afsluiten van de spa een eetlepel chloor granulaat toe.
De tabletten zijn langzaam werkend chloor.
Het granulaat is snel werkend chloor.
Dus als het chloor peil te laag is granulaat toevoegen.
Voeg nooit meer dan één eetlepel tegelijk toe.
Meet de volgende dag hoe het chloor peil is; normale waarde is: 1,0 – 2,5 p.p.m.
De vrije chloorwaarde geeft aan hoeveel actief chloor uw water bevat.
Dit gehalte bepaalt de desinfectie en dient tussen de 1,0 en 3,0 p.p.m. te liggen.
Hoe lager de gebonden chloorwaarde, hoe beter, en hanteer een maximumwaarde van 1,0 p.p.m.
De gebonden chloorwaarde mag overigens nooit hoger liggen dan de vrije chloorwaarde.

De pH waarde van het water

De pH waarden moet altijd tussen de 7,2 en 7,6 staan, ideaal is 7,4.
Als de pH te hoog is wat normaal het geval is in Limburg , pH- toevoegen.
Maak +/- 3 eetlepels vloeibaar in een glas water en doe dit in de spa.
Meet de volgende dag de pH-waarde.
Als de pH te laag is voeg dan +/- 3 eetlepels pH+ vloeibaar toe.
De volgende dag de pH-waarde wederom meten.

 

Filters

De filters dienen 2 x per week goed schoon gemaakt te worden met een krachtige waterstraal. Vervang het spawater maximaal iedere 2 weken bij veelvuldig gebruik door verschillende personen. Bij normaal gebruik dient het water iedere 3 maanden te worden vervangen.

Leidingen

De leidingen worden met een speciaal leiding reinigingsmiddel gereinigd.
Wij geven u graag advies over het gebruik van de juiste reinigingsmiddelen.

Servicebeurt jacuzzi

Wij adviseren u om minimaal 1 x per jaar een onderhoudsbeurt aan uw jacuzzi te laten verzorgen, zie onze spa onderhoudsbeurt. U kunt uiteraard ook meteen een afspraak met ons maken voor een servicebeurt.

Neem contact met ons op, wij helpen u graag

 

Ozon en veiligheid

Ozongas is een drie-atomig (03) zuurstofmolecuul, dat wordt gemaakt door middel van zuurstof (02). Ozon kent een zeer goede wateroplosbaarheid en is zwaarder dan lucht. Het is een labiele verbinding die snel uiteenvalt en vervolgens recombineert tot zuurstof, indien er geen andere stoffen zijn waaraan het zich kan binden. Al zeer vele jaren wordt ozon gebruikt als reiniger en bacterie doder.

Een ozonator wordt gebruikt voor het ontsmetten van uw spa water. Aangezien water een groot scala aan verontreinigingen kent, die soms nadelig zijn voor het doel waarvoor het water wordt gebruikt, is het belangrijk te weten dat een hele reeks stoffen met ozon gebonden of opgesplitst kunnen worden. Ozon is uitstekend te gebruiken als desinfecteermiddel in de strijd tegen biologische vervuiling, zoals voor microflora: algen, schimmels, gisten, virussen en bacteriën waaronder legionella. Een ozonator, ook wel ozongenerator genoemd, is niet alleen voor het vernietigen van micro-organismen, maar het vernietigt ook cosmetica, olie, crème, urine en transpiratie. Ozon is een dusdanig effectieve biocide dat vele malen sneller microflora doodt dan chemicaliën en slechts O2, CO2 en H20 als eindproduct achterlaat. De werking van ozon verschilt van die van bijvoorbeeld chloor. Het beschadigt de celwand van de bacterie, terwijl chloor door de celwand heen dringt en dan een aanval op enzymen uitvoert.

Het echte dilemma is hoe O3 (ozon) molecuul in het water te krijgen, want zolang het in die luchtbel zit komt het door de spa jets naar het wateroppervlak en dan ruik je de ozon. Dit is de zogenaamde off-gassing. De ozon heeft hier nog niks gedaan omdat het in het water moet zitten om te werken. Vandaar dat men voor een spa en zwemspa ozonmixers gebruikt. Als het eenmaal in het water is, ruik je geen ozongas want dan is het opgelost in het water. Wat veel spa eigenaren zich niet realiseren is dat een ozonator slijt en een beperkte levensduur kent, net als banden op uw auto. De meeste ozonators gaan ongeveer 1 tot 1,5  jaar mee.

Zonder de desinfecterende kracht van een ozonator kan organisch materiaal snel opbouwen en de kwaliteit van het water snel verslechteren. Veel spa eigenaren proberen dit te compenseren door het toevoegen van steeds meer chemische stoffen. Teveel van deze chemische stoffen brengt het water zodanig uit balans, dat het zelfs kan leiden tot irritaties van de huid en beschadiging aan uw spa. Een ozonator dient te worden gemonteerd door een bekwaam persoon of een vakman. Onjuiste installatie is onveilig en kan tevens de garantie ongeldig maken.


Is uw ozonator 2 jaar of ouder en aan vervanging toe?
Wacht dan niet langer en neem nu
contact met ons op!

 

Gebruik jacuzzi

Ga altijd eerst onder de douche voordat u de jacuzzi instapt. Draag zo weinig mogelijk kleding in de spa, dit om schuimvorming te voorkomen door de resten van wasmiddelen die achterblijven in uw kleding.

Wij adviseren AquaFinesse®waterbehandelingsproducten

AquaFinesse is het meest gebruikte waterbehandelingsproduct onder spa en zwemspa gebruikers en is een natuurlijk, milieuvriendelijk waterbehandelingssysteem. De unieke formule treedt meteen in werking na toevoeging aan het water. Wat AquaFinesse bijzonder maakt is dat het product in staat is de biofilm van bacteriën volledig los te maken. Dit is zeer belangrijk, want de biofilm is een bijna ondoordringbare laag die bacteriën rondom zich creëren. De laag werkt als bescherming tegen chloor en desinfectiemiddelen en dient tegelijk als optimale broedplaats. De biofilm voelt kleverig en slijmerig aan. U vindt biofilm terug op alle vochtige oppervlakken van het spabad zoals de wanden, de leidingen, cover of de jets.

 

AquaFinesse waterbehandelingsproduct speciaal voor spa's
Ga naar: AquaFinesse Hot tub en Spa Water Care Box